Ceny plynu v Európe vo štvrtok klesli

09.12.2021 Celý región

Amsterdam 9. decembra (TASR) - Ceny plynu v Európe vo štvrtok klesli po prudkom zvýšení dodávok z Nórska po skončení výpadku na poli Troll.

Referenčný európsky kontrakt na januárovú dodávku plynu na burze v Amsterdame klesol o 5,75 eura na 97,10 eura za megawatthodinu (MWh). A znížila sa aj cena britského kontraktu.

Prispelo k tomu obnovenie dodávok po neplánovanom výpadku na nórskom poli Troll, aj keď jeho denná kapacita bola vo štvrtok ráno stále nižšia o 9 miliónov kubických metrov (m3), ukázali údaje nórskeho prevádzkovateľa plynárenskej sústavy Gassco.

V stredu (8. 12.) však bola kapacita Troll nižšia až o 53 miliónov m3, čo ďalej obmedzilo ponuku na trhu, ktorý sa už obával nedostatku plynu počas zimy. To spôsobilo prudký rast jeho cien.

Európske zásoby plynu sa zmenšujú stabilným tempom a vykázali deficit 16 miliárd m3 v porovnaní s päťročným priemerom pre začiatok decembra, uviedli v správe analytici Engie EnergScan.

Každý zásobovací šok alebo obavy z budúcich zásobovacích tokov (neplánované výpadky, geopolitické napätie medzi USA a Ruskom) len podnecujú rast cien, keďže zatiaľ sa túto zimu nevyskytlo dlhšie obdobie mierneho počasia,“ uviedli.

Dodávky ruského zemného plynu do Nemecka cez plynovod Jamal-Európa zostali stabilné, ukázali údaje nemeckého prevádzkovateľa siete Gascade.
 

Vyberte región

mark